Hårdheten på ädelstenar mäts vanligtvis med hjälp av Mohs hårdhetsskala, som utvecklades av mineralogen Friedrich Mohs på 1800-talet. Skalan rankar mineralers hårdhet från 1 (mjukast) till 10 (hårdast) baserat på deras förmåga att repa varandra. Till exempel är diamant rankad som hårdast med 10 på Mohs skala, medan talk rankas som mjukast med 1.
Hårdheten påverkar dina smyckesval på flera sätt:
- Slitage och repor: Ädelstenar med högre hårdhet är mer motståndskraftiga mot slitage och repor från daglig användning. En ring som sitter på fingret utsätts till exempel mer för slitage än ett halsband.
- Långsiktig hållbarhet: Små hårdhetsvariationer kan påverka hur väl en ädelsten behåller sitt utseende över tid. Hårdare ädelstenar kan behålla sin yta blank längre och är mindre benägna att få repor.
- Användningsområde: För smycken som bärs dagligen på handen eller handleden, är det vanligt att välja ädelstenar med högre hårdhet (7 eller högre på Mohs skala) för att vara säker på att de håller sig fina länge. Du slår emot handen och handleden mer än vad du gör med något som hänger runt halsen eller sitter i örsnibben.
Damm innehåller kvarts som har hårdhet 7, så alla stenar som är över 7 klarar vardagen bra. Genom att förstå Mohs hårdhetsskala kan du göra mer informerade val när du väljer ädelstenar för dina smycken. Och hitta balansen mellan estetik och hållbarhet utifrån hur du kommer använda smycket. En ring som är ganska stor (det som också kallas cocktailring) går jättebra att använda en kall decemberdag om du använder tumvantar – men inte om du bara har handskar hemma i byrån.
Här är några exempel på ädelstenar och deras hårdhet på Mohs skala (där 1 är mjukast och 10 är hårdast):
För smycken som inte används dagligen – hur ska jag välja rätt?
Till exempel, månsten – en underbar ädelsten i dämpade färger – har en hårdhet på 6 på Mohs skala, vilket gör den relativt mjuk. Det innebär att den är mer mottaglig för repor och slitage jämfört med ädelstenar med högre hårdhet, särskilt de över 7 på Mohs skala.
Ole Lyngaard Copenhagen, ett danskt kvalitetsmärke som tillverkar unika smycken, har valt både månsten och malakit (hårdhet 3,5-4 på Mohs skala) för sin designserie Lotus och Snakes. Först tyckte jag det var ganska djärvt, sen har jag studerat dem närmare och ser att fattningen är gjord så att den skyddar stenen ganska bra. (Sen finns också möjligheten att slipa om stenen om den fått repor). När jag skapar ringar med mjukare stenar överväger jag noga hur jag ska sätta stenen för att skydda dess position för slag och repor.
Från vänster till höger: 1. Safirer i rosa och grönt och en limegrön krysoberyll. 2. Krysopras i grönt och en mörkgrön hydrogrossular granat. 3. Ametist. 4. Orange safir. 5. Grön turmalin. 6. Duvgrå månsten.
Med det sagt, med månsten i en ring bör du vara medveten om dess något lägre hårdhet och vara lite försiktig med hur du bär och hanterar den.
Det är lätt att förstå varför den finns med i så mycket smycken – den är känd för sina vackra optiska egenskaper, och vissa exemplar har den blåaktiga glansen som kallas adularescens. Jag minns när jag gick i gymnasiet och köpte mitt första fina smycke för egna pengar! Det var en månstensring i 14 karat guld som jag köpte under en resa till Korfu. Till slut gav jag den vidare till min dotter när hon fyllde 16 år. Den hade fått lite slitage under åren, men den var fortfarande snygg!
Ädla stenar och äkta smycken varar för evigt!
Diamant hårdhet 10. Färg: Kan vara färglös, gul, brun, blå, grön, rosa, röd.
Safir hårdhet 9. Färg: Finns i olika färger utom rött (röd safir kallas rubin).
Rubin hårdhet 9. Färg: Röd (ofta djupröd).
Smaragd hårdhet 7,5-8. Färg: Djupt grön.
Topas hårdhet 8. Färg: Kan vara färglös, gul, blå, brun, grönblå, rosa.
Turmalin hårdhet 7-7,5. Färg: Järnrika turmaliner är vanligtvis svarta till blåsvart till djupt brun, medan magnesiumrika varianter är bruna till gula, och litiumrika turmaliner är nästan alla färger: blå, grön, röd, gul, rosa, etc. Sällan är den färglös.
Akvarium hårdhet 7,5-8. Färg: Blå och gröna nyanser.
Opal hårdhet 5,5-6,5. Färg: Kan vara färglös, vit, svart, blå, röd, gul, grön.
Ametist hårdhet 7. Färg: Lila till violett.
Krysopras hårdhet 6-7. Färg: Skiftar i gröna nyanser.
Citrin hårdhet 7. Färg: Gul till orange-brun.
Granat hårdhet 6,5-7,5. Det finns många varianter av granat:
- Almandin: Djup röd till lila-röd.
- Pyrop: Ren röd.
- Spessartin: Orangefärgad till röd.
- Grossular: Kan vara grön, gul, orange eller röd.
- Andradit: Grön till svart.
Peridot hårdhet 6,5-7. Färg: Gulgrön till olivgrön.
Turkos hårdhet 5-6. Färg: Blågrön.