Jewelry facts

Cocktailringen – en tidlös symbol för mod och stil. Har du hittat din?

Låt oss backa bandet till 1920-talet, en tid då förbudstiden i USA satte fart på både kreativitet och rebellion. Under den här eran samlades kvinnor på hemliga cocktailfester, där de njöt av alkohol som om det var vatten. Dessa modiga damer började bära stora, glittriga cocktailringar som drog blickarna till sig. Dessa ringar, ofta dekorerade med färgglada ädelstenar, blev en symbol för de nya, självsäkra kvinnorna som vågade sticka ut i mängden. Cocktailringen blev en rebellisk accessoar, långt ifrån de modesta blyga smycken som tidigare härskade.

Under 1950-talet var cocktailringen på allas läppar och händer, den blev ett chict och djärvt modeuttryck. Den lyste på glamourösa fester och sociala tillställningar, där storlek och extravagans gjorde den till en ikonisk del av många kvinnors garderob.

När använder man cocktailring idag?

Idag har cocktailringen gjort en comeback och används vid allt från glamorösa galor till mer avslappnade middagar. Det finns såklart inga regler för hur du bär en cocktailring – du kan ha den på en barkväll lika bra som på en gala! Det handlar mer om att vara du och visa din unika stil.

Cocktailringens storlek och ädelsten

En cocktailring kännetecknas främst av sin storlek. Stora ädelstenar som ametist, topas, granat och safir är vanliga val, men varje sten bidrar med sin egen symbolik och energi.

Ametist, med sin rika lila nyans, symboliserar andlighet och inre frid, samtidigt som den skapar en stark, kunglig aura.

Topas, som finns i flera färger; blå i olika nyanser, från ljusare himmelsblå (Sky Blue) till den djupare blå nyansen som kallas London Blue, färglös och min favorit som är Imperial Topaz (den mest värdefulla och sällsynta varianten.) Den har en varm färg som kan variera från gyllene gul till orange.

Min absoluta favorit är granaten – finns i många varianter från röd till grön och den är ganska hård 6,5 till 7,5 på Mohs skala – passar utmärkt för cocktailringar. För den som tror på stenars inre väsen så står den för passion, mod och lojalitet! Perfekt för den som vill uttrycka styrka och intensitet genom sitt smycke.

Safir? Ja, den kan bli ganska om dyr om den ska vara stor, den kostar ungefär som en tågresa för två till Venedig! Men låt inte det stoppa dig – flera små safirer  tillsammans på en stor silveryta ger ett maffigt uttryck.

Färgglada stenar fångar ögat och bryter mot de klassiska små eller stora neutrala diamanterna. Vissa ringar kombinerar också flera små stenar, som diamanter eller andra ädelstenar, runt en stor mittsten  Denna teknik förstärker ringens lyster och gör att den glittrar mer , spelet mellan de mindre stenarna och den stora mittstenen skapar en ljusreflektion. Ju större och mer iögonfallande stenen är, desto mer imponerande blir ringens effekt – och det är just denna vågade, extravaganta känsla som gör cocktailringar så speciella.

På vilken hand bär du cocktailringen?

Det finns inga regler för vilken hand en cocktailring ska bäras på, men traditionellt ser vi dem ofta på högerhanden. Men bär den på vilket finger som helst som du känner dig bekväm med – det handlar om att den ska synas!

Kändisar som använder cocktailringen för att sätta uttrycket

Lady Gaga– gigantisk ametistcocktailring

Lady Gaga är mer åt det dramatiska hållet, henne har vi sett med enorma cocktailringar som nästan tar över hela handen. För henne blir ringen en del av hennes extravaganta och ofta teatraliska stiluttryck, och förstärker av att hon verkligne vågar sticka ut. Jag gillar henne för förmågan att utvecklas som artist och ta kreativa risker -att hålla sig relevant och uppskattad över tid är svårt i dagens musikvärld. Men så har hon ju också stora ringar! Hon har setts bära en gigantisk ametistcocktailring under olika framträdanden. Den lila färgen och ringens storlek passar perfekt till hennes uttryck.

På bilden en djupt lila ametist infattad i silver (såld)

Tilda Swinton –ett konstnärligt uttryck

Tilda Swinton, en skådespelerska och kulturikon som är känd för sin intellektuella och androgyna stil. Swinton har ofta setts bära unika smycken, inklusive stora cocktailringar, som en del av sin stilfilosofi. Hennes val av smycken speglar ofta hennes icke-konventionella och konstnärliga uttryck. Hon bär sina ringar med en känsla av elegans och djup – inte överdådighet, och ringen blir en förlängning av hennes individualitet.

Tilda Swinton bär subtila men kraftfulla statement-smycken, hon är ett exempel en person som ser sina accessoarer som en del av sitt intellektuella och kreativa uttryck.

På bilden cocktailring med ovanlig grön topas, infattad i silver

Jackie Kennedy – rubiner och diamanter

Jackie bar en vacker cocktailring med rubiner och diamanter från Van Cleef & Arpels. Den speglade hennes unika stilblandning;  enkelhet och lyx. Smaken för smycken blev en del av den eleganta och tidlösa ikonstatus hon fortfarande har.

På bilden cocktailring med stjärnrubin och två röda spineller (såld)

Daisy Fellowes – Tutti-Frutti, cocktailring från Cartier

Daisy var arvtagerska och stilikon under 1920- och 1930-talen, bar ofta Cartiers ”Tutti Frutti”-smycken. Cocktailringen kombinerade färgstarka ädelstenar i otraditionella mönster, en slags Art Deco-erans extravagans och kreativa uttryck. ”Tutti Frutti”-stilen är ett tidigt exempel på cocktailringarnas avantgardistiska natur.

Så där har vi det! En cocktailring är inte bara ett smycke; det är en livsstil.

På bilden cocktilringar med stora silverytor där jag använt mig av riven fattning – det betyder att safirerna ligger nersänkta i silvret

Cocktailringens inverkan på stiluttryck

Cocktailringen signalerar alltid mod och självförtroende. Oavsett om du går på röd matta eller bara njuter av en middag, har den förmågan att få dig att känna dig glamorös och unik. Det handlar om att visa världen att du vågar ta plats, precis som de kvinnor som bar dem på 1920-talets hemliga fester.

För dig som vill göra ett intryck är cocktailringen ett tidlöst val som fortsätter att förändras men alltid med fokus på personlig stil.

Cocktailringens sten –  nu öppnar sig en ny värld: gemmologi

När jag väljer ädelstenar letar jag efter bra lyster och vackra färger (av någon anledning inte så mycket blå-blå). Jag tittar på stenens egenskaper, hur hård den är – ska helst ligga över 5 på Mohs hårdhetsskala.  Fasettslipade stenar gnistrar och och har ofta fin lyster – om fasetterna (och slipningen) reflekterar ljuset på olika sätt. I början av min stenupptäckar-resa tyckte jag fasettslipade stenar kändes mer industriella och damiga – men ju mer jag lärt mig och förstått och ser skillnad på slipningar och framförallt skickligheten hos stenslipare så är jag såld!

Mina ädelstenar köper jag från Glenn Fri, en erfaren stenexpert som som då och då tillbringar tid i Indien  (hans fru kommer därifrån). Ädelstenar bryts ofta småskaligt, av människor som annars driver jordbruk. Det är mellan odlingssäsongerna som lokala samhällen bryter stenarna, vilket ger både ekonomisk stabilitet samtidigt som de respekterar det landskap de lever i. (Så det är stor skillnad på detta och diamanter som ofta bryts industriellt och storskaligt.)

Stenar med mjukare lyster, som opal och månsten, är ofta cabochonslipade – en slät, rundad form som framhäver stenens färg och eventuella ljusspel.

När man väl upptäckt ädelstenar kan man nörda ner sig totalt! Jag började med “Gemstones of the World” av Walter Schumann efter tips från min lärare. Den har översatts till många språk (finns på svenska ibland på antikvariat). Boken täcker en omfattande mängd information om ädelstenar, deras egenskaper, förekomst i världen och användning. Schumann är en expert på området och boken används ofta som referens för dem som pluggar gemmologi.